Αναγνωρίζοντας & καταπολεμώντας τον ενηλικισμό

Υπάρχει μια μορφή διάκρισης, ένας -ισμός, που δεν έχει αποτελέσει θέμα κοινωνικού διαλόγου ή διεκδικήσεων. Ο λόγος για τον ενηλικισμό, την πανταχού παρούσα διάκριση σε βάρος των παιδιών.

Στην ουσία του ενηλικισμού βρίσκεται η διαφοροποιημένη μεταχείριση των ανηλίκων με κριτήριο αποκλειστικά την ηλικία τους και όχι τις πραγματικές ικανότητες του καθενός/της καθεμίας. Από ενηλικισμό διαπνέονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι θεσμοί (πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ατομικά, οικονομικά δικαιώματα των ανηλίκων) και φυσικά η εκπαίδευση.

Σας καλούμε την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00, στο Κέντρο στήριξης προσφύγων και ντόπιων Mosaik (Σαπφούς 9), για να αποσαφηνίσουμε το φαινόμενο και κάποιες σοβαρές συνέπειές του. Επίσης, για να κουβεντιάσουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίζουμε και να περιορίζουμε την παρουσία ενηλικισμού στην καθημερινότητά μας. Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας επί του θέματος, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Μικρού Ντουνιά.

Αυτονομία & αυτορρύθμιαση στην παιδική ηλικία

Το Μικρό Δέντρο επισκέπτεται το Μικρό Ντουνιά!

Με χαρά μας καλωσορίζουμε στο Μικρό Ντουνιά την παιδαγωγική ομάδα του Μικρού Δέντρου, αυτοοργανωμένου παιδαγωγικού εγχειρήματος από τη Θεσσαλονίκη.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στην εκδήλωση-αυτομόρφωση με θέμα «Αυτονομία και αυτορύθμιση στην παιδική ηλικία» που οργανώνουμε μαζί με τις επισκέπτριες μας στο Κέντρο Στήριξης Προσφύγων και Ντόπιων Mosaik (Σαπφούς 9, Μυτιλήνη), την Παρασκεύη 27 Οκτωβρίου και ώρα 18:00. Θα μιλήσουμε για τη σημασία της στάσης του ενήλικα και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος του παιδιού στην κατάκτηση της αυτονομίας του. Η παρουσίαση θα γίνει με μορφή power point, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν παραδείγματα από την καθημερινότητα με τα παιδιά στο Μικρό Δέντρο. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Σας περιμένουμε!


Περισσότερα για το εγχείρημα Μικρό Δέντρο: http://alliotikosxoleio.espivblogs.net/


Προβολή του ντοκιμαντέρ «Childhood» & συζήτηση για τη μάθηση στη φύση

Ο Μικρός Ντουνιάς και το Mosaic Support center σας προσκαλούν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στην προβολή το Νορβηγικό ντοκιμαντερ "Childhood". Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη μάθηση στη φύση με την παιδαγωγική ομάδα του Μικρού Ντουνιά και τη Marit Heldal, επίκουρη καθηγήτρια προσχολικής αγωγής στο Queen Maud university college της Νορβηγίας.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί παιδιά σε ένα νορβηγικό νηπιαγωγείο του δάσους για ένα χρόνο, δίνοντας μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά σημαίνει προσχολική εκπαίδευση. Μια καλή αφετηρία διαλόγου για να διερευνήσουμε τη λειτουργία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού και τη σημασία της φιλίας μεταξύ παιδιών, καθώς και των ασφαλών δεσμών εμπιστοσύνης με τους/τις ενήλικες. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να παρατηρήσουμε το μυστικό παιχνίδι μεταξύ των παιδιών, παιχνίδι που οι ενήλικες δεν κατανοούν πάντα.
Το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=hgNqRvNe5Sc

Διάρκεια 90 λεπτά, στα νορβηγικά με αγγλικούς υπότιτλους