Ενηλικισμός: Αναγνωρίζοντας & καταπολεμώντας αυτή την διάκριση

Υπάρχει μια μορφή διάκρισης, ένας -ισμός, που δεν έχει αποτελέσει θέμα κοινωνικού διαλόγου ή διεκδικήσεων. Ο λόγος για τον ενηλικισμό, την πανταχού παρούσα διάκριση σε βάρος των παιδιών.


Στην ουσία του ενηλικισμού βρίσκεται η διαφοροποιημένη μεταχείριση των ανηλίκων με κριτήριο αποκλειστικά την ηλικία τους και όχι τις πραγματικές ικανότητες του καθενός/της καθεμίας. Από ενηλικισμό διαπνέονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι θεσμοί (πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ατομικά, οικονομικά δικαιώματα των ανηλίκων) και φυσικά η εκπαίδευση.


Σας καλούμε την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00, στο Κέντρο στήριξης προσφύγων και ντόπιων Mosaik (Σαπφούς 9), για να αποσαφηνίσουμε το φαινόμενο και κάποιες σοβαρές συνέπειές του. Επίσης, για να κουβεντιάσουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίζουμε και να περιορίζουμε την παρουσία ενηλικισμού στην καθημερινότητά μας. Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας επί του θέματος, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Μικρού Ντουνιά.


είσοδος ελεύθερη.

Διημερίδα για τις εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Το Σπορείο σας προσκαλεί σε μια διημερίδα για τις εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις το Σάββατο 26/1/19 στο Σέλας και την Κυριακή 27/1/19 στον Κρίκο.
Το Σάββατο 26/1/19 οι ομιλίες ξεκινούν στις 13.00 με παρουσιάσεις για τα δημοκρατικά και ελευθεριακά σχολεία.
Το παράδειγμα της εφαρμογής της παιδαγωγικής Freinet και της θεσμικής παιδαγωγικής στο ελληνικό δημόσιο σχολείο 2016-2019. Εμπειρίες από την υλοποίηση ενός οράματος για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο της κοινότητας. Σκασιαρχείο
    Η εμπειρία απο τα σχολεία Calandreta της νότιας Γαλλίας τα οποία συνδυάζουν τεχνικές Freinet και αρχές Θεσμικής Παιδαγωγικής. Σκασιαρχείο
    Παρουσίαση της ατζέντας της ΕΣΕ για το 2019 που είναι αφιερωμένη στην ελευθεριακή παιδεία. ΕΣΕ

Tην Κυριακή 27/1/19 στις 11.00 θα γίνουν παρουσιάσεις για θέματα που αφορούν τη διαχείριση διακρίσεων στα πλαίσια της κοινότητας. Κοινωνικό φύλο και έμφυλες επιτελέσεις στη σχολική ζωή. Σπορείο : Φύλο, σώμα, σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία. Μικρό Δέντρο
  Αναγνωρίζοντας και καταπολεμώντας τον ενηλικισμό. Μικρός Ντουνιάς.

Χειμωνιάτικη Γιορτή 2018

Την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, στις έξι το απόγευμα, σας περιμένουμε στον μεγάλο θολο " Solidarity Dome" στις πρώην εγκαταστάσεις Πικπα, να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα και να διασκεδάσουμε.

Μικροι και μεγάλοι, θα φτιάξουμε χειμωνιάτικα στολίδια με φυσικά αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά, σε δύο παράλληλα εργαστήρια.☃️
Ακόμα, θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί παραδοσιακά κάλαντα!

Παρουσίαση του θέματος "Διαχείριση των διακρίσεων στο πλαίσιο της κοινότητας μάθησης" στο EUDEC 2018.

Αναγνωρίζοντας & καταπολεμώντας τον ενηλικισμό

Υπάρχει μια μορφή διάκρισης, ένας -ισμός, που δεν έχει αποτελέσει θέμα κοινωνικού διαλόγου ή διεκδικήσεων. Ο λόγος για τον ενηλικισμό, την πανταχού παρούσα διάκριση εις βάρος των παιδιών.
Στην ουσία του ενηλικισμού βρίσκεται η διαφοροποιημένη μεταχείριση των ανηλίκων, όπως αυτή προκύπτει από κρίσεις που βασίζονται στην ηλικία τους και όχι στις πραγματικές τους ικανότητες. Από ενηλικισμό διαπνέονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι θεσμοί (πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ατομικά, οικονομικά δικαιώματα των ανηλίκων) και φυσικά η εκπαίδευση.
Ποιες είναι κάποιες σοβαρές συνέπειες του ενηλικισμού; Τι μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε την παρουσία του; Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας επί του θέματος, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Μικρού Ντουνιά.
..

Για περισσότερα δείτε εδω.

Απογευματινές δραστηριότητες για παιδιά Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη 13​ Δεκεμβρίου και ώρα 6 μ.μ.​,σας περιμένουμε στο Mosaik Support ​C​enter για να στολίσουμε μαζί το ​δέντρο των ευχών​!
Η Μαρία Κουτρώνα με τη μουσική της παρέα θα αφηγηθούν το παραμύθι «​Το ​δέντρο των ευχών​».​
Τ​ο απόγευμα θα συνεχ​ι​σ​τεί με ένα εργαστήρι για παιδιά, κατασκευής στολιδιών από φυσικά υλικά από την​ εικαστικό και παιδαγωγό Βατώ Φρατζόγλου​.​

Σας περιμένουμε όλους και όλες για να κάνουμε τούτο το Μικρό Ντουνιά έναν καλύτερο τόπο για όλους!

Απογευματινές δραστηριότητες για παιδιά Νοεμβρίου

Ο​ Μικρός Ντουνιάς διοργανώνει ​απογευματινές δραστηριότητες για παιδιά! ​
Σας περιμένουμε με πολλή χαρά στο Mosaik Support Center (Σαπφούς 9, Μυτιλήνη)
τις επόμενες Τετάρτες του Νοεμβρίου​ και ώρα 17.30 ​με 18.30​.

To πρόγραμμα αναλυτικά:

Τετάρτη 15/11
Αφήγηση παραμυθιών με τη νηπιαγωγό Μαρία Κουτρώνα και τη μουσική της παρέα.

Τετάρτη 22/11
Μουσικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 2,5 με 5 ετών (ή και μικρότερα με συνοδό) με τη μουσικοπαιδαγωγό Μάρω Γιαννακοπούλου.

Τετάρτη 29/11
Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά απο 5 ετών και πάνω, με την ηθοποιό & θεατρολόγο Ελένη Βλαχοπούλου.

Ας κάνουμε τούτο τον Μικρό Ντουνιά ένα καλύτερο τόπο για όλους!

Αυτονομία και αυτορρύθμιαση στην παιδική ηλικία

Το Μικρό Δέντρο επισκέπτεται το Μικρό Ντουνιά!

Με χαρά μας καλωσορίζουμε στο Μικρό Ντουνιά την παιδαγωγική ομάδα του Μικρού Δέντρου, αυτοοργανωμένου παιδαγωγικού εγχειρήματος από τη Θεσσαλονίκη. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στην εκδήλωση-αυτομόρφωση με θέμα «Αυτονομία και αυτορύθμιση στην παιδική ηλικία» που οργανώνουμε μαζί με τις επισκέπτριες μας. Θα μιλήσουμε για τη σημασία της στάσης του ενήλικα και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος του παιδιού στην κατάκτηση της αυτονομίας του. Η παρουσίαση θα γίνει με μορφή power point, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν παραδείγματα από την καθημερινότητα με τα παιδιά στο Μικρό Δέντρο. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Σας περιμένουμε!

http://alliotikosxoleio.espivblogs.net/

Προβολή ντοκιμαντέρ "Childhood" και συζήτηση

Ο "μικρός Ντουνιάς" και το Mosaic Support center σας προσκαλούν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στην προβολή το Νορβηγικό ντοκιμαντερ "Childhood".

Θα χαρούμε πολύ να το δουμε μαζί και να συζητήσουμε για την προσχολική αγωγή στη φύση. Μαζί μας θα είναι η Marit Heldal , επίκουρη καθηγήτρια προσχολικής αγωγής στο Queen Maud university college της Νορβηγίας.
Πρόκειτε για ένα 90 λεπτό ντοκυμαντέρ με Αγγλικούς υπότιτλους, για τα παιδιά και το πώς αυτά παίζουν με τους δικούς τους όρους. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα παιδιά σε ένα νηπιαγωγείο του δάσους για ένα χρόνο. Η ταινία παρουσιάζει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά έξω απο αυτό που είναι ο κανόνας. Η ταινία είναι μια καλή αφετηρία διαλόγου για να διερευνήσουμε τη λειτουργία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού και τη σημασία της φιλίας μεταξύ τους καθώς και τους ασφαλείς δεσμούς εμπιστοσύνης στις σχέσεις τους με τους ενήλίκες. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να παρατηρήσουμε το μυστικό παιχνίδι μεταξύ των παιδιών, το παιχνίδι που οι ενήλικες δεν καταλαβαίνουν πάντα...
Το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=hgNqRvNe5Sc
Ο "μικρός Ντουνιάς" και το Mosaic Support center σας προσκαλούν στην προβολή το Νορβηγικό ντοκιμαντερ "Childhood". Θα χαρούμε πολύ να το δουμε μαζί και να συζητήσουμε για την προσχολική αγωγή στη φύση. Μαζί μας θα είναι η Marit Heldal , επίκουρη καθηγήτρια προσχολικής αγωγής στο Queen Maud university college της Νορβηγίας.

Πρόκειτε για ένα 90 λεπτό ντοκυμαντέρ με Αγγλικούς υπότιτλους, για τα παιδιά και το πώς αυτά παίζουν με τους δικούς τους όρους. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα παιδιά σε ένα νηπιαγωγείο του δάσους για ένα χρόνο. Η ταινία παρουσιάζει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά έξω απο αυτό που είναι ο κανόνας. Η ταινία είναι μια καλή αφετηρία διαλόγου για να διερευνήσουμε τη λειτουργία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού και τη σημασία της φιλίας μεταξύ τους καθώς και τους ασφαλείς δεσμούς εμπιστοσύνης στις σχέσεις τους με τους ενήλίκες. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να παρατηρήσουμε το μυστικό παιχνίδι μεταξύ των παιδιών, το παιχνίδι που οι ενήλικες δεν καταλαβαίνουν πάντα...
Το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=hgNqRvNe5Sc