Διημερίδα για τις εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Το Σπορείο σας προσκαλεί σε μια διημερίδα για τις εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις το Σάββατο 26/1/19 στο Σέλας και την Κυριακή 27/1/19 στον Κρίκο.

Το Σάββατο 26/1/19 οι ομιλίες ξεκινούν στις 13.00 με παρουσιάσεις για τα δημοκρατικά και ελευθεριακά σχολεία.

Σκασιαρχείο: Το παράδειγμα της εφαρμογής της παιδαγωγικής Freinet και της θεσμικής παιδαγωγικής στο ελληνικό δημόσιο σχολείο 2016-2019. Εμπειρίες από την υλοποίηση ενός οράματος για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο της κοινότητας.
Σκασιαρχείο: Η εμπειρία απο τα σχολεία Calandreta της νότιας Γαλλίας τα οποία συνδυάζουν τεχνικές Freinet και αρχές Θεσμικής Παιδαγωγικής.
ΕΣΕ: Παρουσίαση της ατζέντας της ΕΣΕ για το 2019 που είναι αφιερωμένη στην ελευθεριακή παιδεία.

Tην Κυριακή 27/1/19 στις 11.00 θα γίνουν παρουσιάσεις για θέματα που αφορούν τη διαχείριση διακρίσεων στα πλαίσια της κοινότητας.

Σπορείο: Κοινωνικό φύλο και έμφυλες επιτελέσεις στη σχολική ζωή.

Μικρό Δέντρο: Φύλο, σώμα, σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία.
Μικρός Ντουνιάς: Αναγνωρίζοντας και καταπολεμώντας τον ενηλικισμό.


Συνέδριο EUDEC 2018, 1-7 Αυγούστου, Αστρίτσι Κρήτης.


Ομιλία της Παιδαγωγικής Ομάδας του Μικρού Ντουνιά & του Μικρού Δέντρου
με θέμα «Διαχείριση των διακρίσεων στο πλαίσιο της κοινότητας μάθησης».

Αναγνωρίζοντας & καταπολεμώντας τον ενηλικισμό
Υπάρχει μια μορφή διάκρισης, ένας -ισμός, που δεν έχει αποτελέσει θέμα κοινωνικού διαλόγου ή διεκδικήσεων. Ο λόγος για τον ενηλικισμό, την πανταχού παρούσα διάκριση εις βάρος των παιδιών.
Στην ουσία του ενηλικισμού βρίσκεται η διαφοροποιημένη μεταχείριση των ανηλίκων, όπως αυτή προκύπτει από κρίσεις που βασίζονται στην ηλικία τους και όχι στις πραγματικές τους ικανότητες. Από ενηλικισμό διαπνέονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι θεσμοί (πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ατομικά, οικονομικά δικαιώματα των ανηλίκων) και φυσικά η εκπαίδευση.
Ποιες είναι κάποιες σοβαρές συνέπειες του ενηλικισμού; Τι μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε την παρουσία του; Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας επί του θέματος, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Μικρού Ντουνιά.

Για περισσότερα, δείτε εδω.