Ποιοι & ποιες είμαστε


Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στη Λέσβο, ένα νησί που δέχεται, αναζωογονείται, αλλάζει και δοκιμάζεται από τις προσφυγικές ροές, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Πολλοί/-ες από εμάς εργάζονται σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλοι/-ες μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τη φύση κι ένα κοινό ενδιαφέρον για εναλλακτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Η Λέσβος ήρθε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο της παγκόσμιας επικαιρότητας ως αποδέκτης πληθυσμών διωκόμενων από τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου ή άλλων συνθηκών - ακραίας πάντα - βίας. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη να δράσουμε με στόχο να δημιουργήσουμε έναν κοινό, φιλικό και ασφαλή τόπο δράσης στη φύση για παιδιά και όχι μόνο. Η προοπτική συνύπαρξης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών/-τριων σε κοινό τόπο και με κοινό στόχο, πέρα από φυλετικά, οικονομικά, ταξικά κριτήρια, αποτέλεσε για μας μια ελπιδοφόρα πρόκληση.

Έτσι, την άνοιξη του 2017, ξεκινήσαμε πραγματοποιώντας συχνές συνελεύσεις, καθώς και περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά διαφόρων ηλικιών. Οι προβληματισμοί μας και οι συζητήσεις μας, σε συνδυασμό με την οργανωμένη δράση μας, έφεραν σταδιακά το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα: ένα εγχείρημα που οραματιστήκαμε και οργανώσαμε με συνοδοιπόρους μας την Αλληλεγγύη Λέσβου, χώρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών/-τριων (πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ). Σύντομα ιδρύθηκε το μη κερδοσκοπικό σωματείο Μικρός Ντουνιάς με σκοπό τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων στη φύση, βασισμένων στις αρχές της δημοκρατικής εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής του δάσους, για παιδιά προσφύγων/μεταναστριών και ντόπιων.


Η αποστολή μας


Να κάνουμε τούτο το Μικρό Ντουνιά έναν καλύτερο τόπο για όλους!


Πιστεύουμε ότι επενδύοντας στη δημοκρατική εκπαίδευση, ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας την πολιτισμική διαφορετικότητα και ακολουθώντας τις αρχές της παιδαγωγικής του δάσους, θέτουμε τις βάσεις για μια υγιή κοινωνία με σεβασμό στη φύση και το συνάνθρωπο.


Οι αξίες μας


Αγάπη

Παίρνουμε δύναμη για τις δράσεις και τα όνειρά μας από την αγάπη μας για το παιδί, τον άνθρωπο, για όλα τα έμβια όντα και για το σύνολο της φύσης σε όλη την μαγική της ομορφιά.


Εμπιστοσύνη και κοινή πνοή

Έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και βασιζόμαστε στη δύναμη των πολλών για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο. Όλοι και όλες μαζί για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και σε ό,τι μας περιβάλλει.


Ενθουσιασμός και θέληση

Το μάθημα που καθημερινά παίρνουμε από τα παιδιά είναι πως με θέληση και ενθουσιασμό μπορείς να φτάσεις όπου φανταστείς! Κάπως έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς αυτό το κοινό ταξίδι, πρόσφυγες, μετανάστες/-τριες, ντόπιοι/-ες, μικροί και μεγάλοι από όλον τον κόσμο με στόχο να κάνουμε τούτο το μικρό ντουνιά έναν καλύτερο τόπο για όλους!

Οι στόχοι μας


Επιμέρους στόχοι μας είναι:

  • Η δημιουργική απασχόληση, η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους
  • Η ενδυνάμωση της σχέσης με τη φύση μέσα από την επαφή με αυτή, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης
  • Η ελεύθερη δραστηριότητα στη φύση και το δάσος, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής του δάσους, του outdoor playing and learning και της δημοκρατικής εκπαίδευσης
  • Η εκπαίδευση και ενημέρωση ενηλίκων και παιδιών σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος
  • Η συνύπαρξη και επικοινωνία παιδιών και ενηλίκων πέρα από φυλετικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια
  • Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα
  • Η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των εμπλεκομένων μελών


"A human being is a part of a whole, called by us "universe", a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings as something separated from the rest... a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty."

Albert Einstein

Ας κάνουμε τούτο το μικρό ντουνιά έναν καλύτερο τόπο για όλους!